Taidetarvikkeiden esittely, osa1

Useamman kerran on tullut kyselyä siitä, että voisinko esitellä mun taidetarvikkeet ja tästä se nyt sitten vidoinkin alkaa. Jaan tarvikkeet kuuteen osaan ja ensimmäisessä osassa esittelen lyijykynäpiirtämisessä käyttämäni tarvikkeet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lyijykynäpiirtämisen tarvikkeet

 Kynät 

Kynät on tietenkin tärkein väline piirtämisessä. Hirveän suurta eroa en ole huomannut halvempien ja kalliimpien lyijykynien suhteen, toisin kuin värikynillä joissa laatuun vaikuttaa hinta aika paljonkin.  Periaatteessa halvoillakin lyijykynillä varmasti saa aikaa saman kuin kalliimmillakin. 

Mulla on käytössä Derwentin Graphic kynät. Kovuudet on väliltä H-9B. Kuvasta huomaa hyvin, miten paljon enemmän pehmeät lyijykynät kuluvat kuin kovemmat, tietenkin pehmeitä joutuu myös teroittamaan useammin. Eniten mulla näistä kynistä on käytössä 2B-6B. 
Derwentin lyijykynät on ihan hyvä valinta jos etsit kyniä. Näitä myydään monessa paikassa, ihan Suomalaisessa kirjakaupassakin ja varmaan kaikissa mahdollisissa taidetarvikeliikkeessä. Hinta ei ole päätähuimaava, taitaa olla jotain 15-20e luokkaa.



Kovempia lyijylaatuja en ole ostanut kuin kolme, eli 2H, 3H ja 4H. Kovuuksia löytyy kyllä ihan 9H asti, mutta en ole kokenut tarpeelliseksi ostaa. Nämä kolme on merkiltään Caran d'Ache Grafwood. Caran d'Ache on erittäin laadukas ja arvostettu merkki, hintaa on vähän enemmän kuin Derwentillä ja sitä myy Suomessa Tempera taidetarvikeliike. 
Lyijytäytekynät on käytössä pikkutarkoissa yksityiskohdissa. Kummatkin ovat 0,5mm ja kovuudet on HB ja 3B. HB lyijyä löytyy ihan joka paikasta myytävänä mutta pehmeämpiä  ei sitten löydy ihan niin helposti, 3B on pehmein minkä olen löytänyt Suomesta. 



Grafiittikyniä löytyy kolme ja ne on merkiltään Koh-I-Noor Progresso. Grafiittikynä on siis ihan täyttä tavaraa ilman mitään puuosaa, pinta on vain lakattu jotta sormet ei tuhraannu.  Kovuudet on 2B, 6B ja 8B.  
Kovin paljoa en näitä ole vielä päässyt käyttämään, mutta vaikuttavat kyllä todella hyvältä lisältä tavallisille lyijykynille. Varsinkin isojen alueiden väritys sujuu nopeasti ja väri leviää helposti ja tasaisesti.



Kumit

Kun on kyse mustavalkoisesta työstä missä ei käytetä valkoista kynää ollenkaan vaan paperin valkoisuus toimii valokohtina on tärkeässä osassa myös lyijyn pyyhkiminen pois. 
Oikeastaan kaikki mun kumit on enemmän tai vähemmän pieninä paloina. En siitä kumipalakasasta viitsinyt ottaa kuvaa joten tästä kuvasta löytyy vain isoimmat palaset :D 
Vasemmalla on Derwentin hiilikumi. Se muistuttaa vähän sinitarraa mutta ei ole niin pehmeää. Varsinkin sellainen vähän kovettunut hiilikumi on ihan paras, siitä saa hyvin leikattua ohuita ja teräviä paloja. 
Oikealla on sinitarraa, siitä nyt ei paloja saa, mutta sillä on hyvä häivyttää ja vaalentaa isompia alueita. 
Alapuolella sitten on tavallisesta kirjakaupasta ostetusta kumista leikattuja paloja sekä yksi vanha hiilikumin jämäpala. 
Mun pitäisikin ostaa muutama erilainen kumi ja kokeilla mistä saisi parhaiten leikattua ohuita siivuja. 



Multa löytyy kaksi kumikynää, toinen on pattereilla toimiva pyyhin ja toinen tavallinen. Patterikäyttöinen on Derwentin ja siinä tuo kumiterä pyörii napista painamalla. Tuossa kumi on melko pehmeää ja sillä ei saa kovin terävää jälkeä. Mutta pehmennyksissä ihan kelpo väline. 
Toinen on Koh-I-Noorin ja siinä kumi on huomattavasti kovempaa, tällä saa aika hyvin ohuitakin viivoja, ainakin niin kauan kuin reuna pysyy terävänä. 



Blendaus ja teroitus

Lyijykynien blendauksessa eli häivytyksessä tai jäljen pehmentämisessä käytän paperistomppeja. Yksi on Derwentin ja muiden merkkiä en tiedä, mitä lie Tiimari tuotantoa. Stomppeja teroitetaan ja puhdistetaan hiekkapaperilla.



Lyijykynän jälkeä voi häivyttää myös säämiskällä, sillä saa hyvin varsinkin isoja alueita tasaiseksi. Kynät teroitan aina veitsellä ja hiekkapaperilla. Erittäin harvoin teroitan tavallisella teroittimella, koska kynien terä katkeaa helposti. Toki lyijykynät ovat yleensä helpommin teroitettavissa teroittimella kuin värikynät. Nyt on käytössä tavallinen hedelmäveitsi, mutta kohta saan ihan kunnollisen puukon kunhan se vain valmistuu.
Sivellintä käytän kumiroskan ja lyijypölyn poistamiseen työn pinnalta. Tähän käy mikä vain sivellin, mutta mulla on käytössä yleensä tuollainen viuhkasivellin.


Paperit

Papereista ei nyt ole kuvia, kun noista valkoisista isoista kartongeista on aika vaikea saada järkevää kuvaa. Tässä kuvassa on ainut lehtiö muodossa oleva paperi mille lyijykynille piirrän.
Tämä on Cansonin illustration paperia, koko A4 ja paksuus on 250g. Lyijykynillä tykkään piirtää mahdollisimman sileälle paperille ja sen takia tykkään tästä.
Isommat lyijykynätyöt olen tehnyt Cansonin tai Daler-Rowneyn pastellikartongille, näiden koko on 50cm x 65cm. Näissä kartongeissa on karheampi ja sileämpi puoli. Sileää tulee käytettyä kaikilla tekniikoilla koska en pidä papereiden "kuoppaisuudesta".
Ostin vähän aikaa sitten Bristol Board paperia, joka on erittäin sileäpintainen, sitä en ole vielä päässyt kokeilemaan mutta jos se vaan on niin hyvä kuin luulen, niin jatkossa teen kaikki lyijykynätyöt sille.
 


0 kommenttia: